keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kasteholman linna + muuta

Yhtenä päivänä vuokrattiin paikallisesta autovuokraamosta auto päiväksi. Sillä sitten huristeltiin kohti Sundia ja Kasteholman linnaa. Matka taittui aika nopsaan n. 15minuutissa. Autolla pääsi huristelemaan vielä muuallekkin, kun linnalla ei tultu vietettyä koko päivää.
Kassalta saatiin mukaan sellainen lainavihko missä oli kerrottu suomeksi linnasta. Totesin sen aika käteväksi, kun tulit johonkin kohtaan missä kaikki ihmiset olivat kerääntyneet lukemaan tauluista huoneen historiaa ja tappina yritit kurottautua näkemään mitä taulussa luki. Omasta vihosta sai sit kaikes rauhas lueskella. :) Kaikkialla oli nuolet josta tiesi sopivasti mihin suuntaan tarvitsi seuraavaksi mennä. Sai hyvin kierrettyä kaikki paikat järjestyksessä.Linna oli tosi mielenkiintoinen. Harmi vaan, että oon lukenu viimeks kasiluokalla historiaa, joten aika kujalla olin, kun puhuttiin jostain kuninkaista ja niide elämästä. Ois ehk kannattanu opiskella. Mutta kaikista mielenkiintoisimmat jutut koko linnassa oli pienellä tekstillä jossain kulmassa olevat pikkujutut yleensä. Joten kierrelkää ja ihmetelkää rauhassa.


Mun lemppari osuus koko linnasta oli, kun sai kokeilla hauskoja vanhoja päähineitä. Lopuks kun oltiin kierretty koko linna saatiin kokeilla jousiammuntaa! Ja minä lapsenmielisenä heti innoissani molemmista. :D

Linnan jälkeen käveltiin parisataa metriä missä oli Vita Björn -vankilamuseo. Tämä museo maksoi 2€, mutta opiskelijat, eläkeläiset ja 7-15 vuotiaat maksoi euron. Pieni, mutta hauska ja mielenkiintoinen. Suosittelen käymään.

Museossa on oikeastaan neljä eri osaa. Ensimmäinen on se missä on vanginvartijan asuintila. Sen lisäksi on sellit, ulkorakennus ja piha-alue.Selliosassa on 4 erilaista selliä. Sellit on sisustettu neljää eri vuosilukuun. 1800-luku, 1850-luku, 1900-luku ja 1950-luku. Oli aika mielenkiintoista että millaista on ollut vankila-ajat meiän mummun syntymäaikoihin! Se tuntuu niin lähiajalta, kun on joku sen aikainen ihminen vielä elossa.

Museon vieressä on Jan Karls gården eli vanhoja asuin rakennuksia, hevostalleja ja muita. Parisen kymmentä erilaista rakennusta oleva pihapiiri oli kiva kesäisellä säällä. Tunnin verran tai enemmänkin menee kierrellessä ja mikä parasta tuossa mielenkiintoisessa pihapiirissä on se, että se on täysin ilmainen! Ilmaishuvit, parhaat huvit vai miten se meni?
Toi laatikko oli niiin rakkaus♥ Olisin voinu hamstrata sen kotiin, mut ku se oli liian iso :(

Lopuksi kuva vielä ylisöpöistä pulloista siellä sijainneesta ruokapaikasta. Ja muistakaa vastailla kysymyspostaukseen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti