lauantai 20. lokakuuta 2012

Buorre beaivi!

Kaverini oli jakanut Facebookissa taas youtube-videoita. Samalta esittäjältä parikin ja lopulta päädyin katsomaan videon, joka oli pysähdys-kuvan perusteella kuvattu Helsingin keskustassa. Jäin koukkuun ja katsoin heti perään pari muutakin videota samalta esittäjältä. Osa videoista olikin kuvattu aivan muualla kuin Helsingin kerrostalo-maisemissa...


Katso yllä oleva video kokonaisuudessaan ennen, kuin jatkat lukemista.

Märät säpikkäät -videoiden takana on Suvi West ja Anne Kirste Aikio. Nämä taitavat nuoret naiset ovat saamelaisia, joiden mielestä ihmisillä on aivan väärä käsitys saamelaisista.

"Haluamme muuttaa etelän ihmisten käsitystä saamelaisista harvahampaisina ja kansallispukuisina nunnukkahahmoina, naiset esittelevät sarjaa, jonka tavoitteena on valloittaa Helsinki ja uudistaa kuvaa saamelaisten kulttuurista. Saamelaiset ovat moderneja ja sivistyneitä ja ehkä jopa kansainvälisempiä kuin suomalaiset, koska me vaikutamme sekä Suomessa, Ruotsissa että Norjassa. Pohjoisesta katsottuna Helsinki on pikkukylä."

Rääväsuiset esittävät parodejaan saameksi (Hassua, kuinka erilainen kieli saame on ja saamelaiset kuitenkin ovat Suomen alkuperäiskansaa!) hiukan muunnelluin sanoin, joissa (onneksi!) on tekstitys. Videoiden teon ohessa molemmat opiskelevat, jahtaavat miehiä ja etsivät parhaita bileistä.


Kaikenlisäksi, että videoiden ideat ovat hauskat niin kuvallisesti videot ovat mielestäni laadukkaita. Osa videoista on kuvattu pohjoisessa ja osa Helsingissä. Ei haittaa katsoa yhtään Lapin kauniita maisemia. Idea oli tyttöjen oma, mutta ainoastaan tuotantoyhtiö puuttui.

"Etsimme tuotantoyhtiötä, joka voisi olla meidän idean tyylinen, ja päädyimme Tarinataloon. Panimme parhaat päälle, kauneimmat hymyt kasvoille ja tarjosimme sarjaa, jossa oli mielestämme jotakin uutta. Vastaus oli: vanhanaikainen idea, keitä te edes ootte, ei kukaan voi vain päättää että tää sopii telkkariin. Toimitimme Tarinataloon kuitenkin pilotin katsottavaksi. Puolen vuoden kuluttua tuli ratkaiseva puhelu, ja siitä vuoden kuluttua sarja lähti tuotantoon."
Tyttöjen lahjakkuus palkittiin sillä 12. tammikuuta 12 (melkein vuosi sitten!!) alkoi Yle TV2:lla pyöriä Märät Säpikkäät -ohjelma. Ohjelma on sekoitus eri juttuja. Löytyy sketsejä, musavideoita, katugalluppeja, julkkishaastatteluita.

Ja lopuksi. Mitä ne säpikkäät oikein on? Google kääntäjä ei kerro, mutta Suvi suomentaa karvastay-upeiksi.

Lainaukset kopioitu täältä.

12 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus. Asiallinen ja kertoo lukialle mahdollisesti jotain uutta. Hyvin kirjoitettu ja aihe mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 2. Kiva,että tykkäsit postauksesta:) mielestäni blogien yksi päätarkoitus on kertoa lukijoille jotain uutta, mitä he eivät välttämättä muista blogeista ole lukeneet. Kiitos aamua piristävästä kommentistasi!

  VastaaPoista
 3. Mahtavia! Kiittoos, kuun teit postauksen näistä. Oon joskus kuullu näistä, mutta en oo tienny tarkemmin, keitä ovat.

  VastaaPoista
 4. Ei hitto nää on hyviä! Upeita naisia ja saame on kyllä jännä kieli. Hienolla tavalla.
  Vähän outoa että ainakaan mun silmään ei oo kyseinen ohjelma koskaan sattunut :o

  Mutta kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä :) mullekkin uus tuttavuus ja oli pakko jakaa eteenpäi muillekki tiedoks :)

   Poista
 5. hay! koska hajamielisyys, oon hävittänyt netin ihmemaailmaan sen s-postin jossa pistit henkirei'iän käyttiksen ja ss:n. lähetätkö ne mulle uusiksi niin lisäilen juttuja! (:

  sophia.nieminen@luukku.com

  VastaaPoista
 6. Ihan mahtavia videoita, enpä oo koskaan näihin tyyppeihin ennen törmännytkään! :O

  VastaaPoista
 7. Urbaani Sanakirja sanoo seuraavaa:
  "Säpikkäät - poron taljasta tehdyt pitkät säärystimet. Ne kuuluvat saamenpukuun ja niitä käyttävät sekä naiset että miehet. Säpikkäiden alareuna jää nutukkaiden varren alle peittoon ja yläreuna kiinnitetään nauhoilla."

  Ja googlen kuvahaku löys seuraavaa: http://www.vastavalo.fi/albums/userpics/14279/normal_Sapikkaat-3771-1-2.jpg

  Mulle itselle tuli säpikkäistä mieleen että ne on jotku kengät. No, korjaantuipa sekin asia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle toi märät säpikkäät kyl kuulosti tosi hämärältä :D Kiitos kuitenkin kommentista, oppiipahan tässäkin jotain uutta :)

   Poista