keskiviikko 3. elokuuta 2011

Opiskelijaviikko: Travel all over FinlandTeemaviikkoa jatketaan nyt sitten kulkupelien merkeissä. Tässä on oikeastaan vaan listaus eri kulkupeleistä, niiden hinnoista ja vähän vertailua. Tässä mun vertailussa ei ole kuitenkaan metroa eikä ratikkaa, koska en pääkaupunkiseudulla asu ja niiden hinnoista en kauheasti tiedä ja pk-seudun asukkaat varmaan itse tietävät kuukausilippujen ja muiden hinnat :)

Paikallisbussit ovat kallis vaihtoehto. Tampereen sisäinen maksaa 2,5e ja sisältää tunnin vaihtoajan eli tunnin saa samalla lipulla mennä Tampereen sisällä miten kerkeää. Hyödynnä siis vaihtoaikoja. Esimerkiksi Lempäälässä bussi maksaa matkan mukaan 0-6km matka 3e, 6-9km matka 3,3e jne. ja lipussa ei ole edes vaihtoaikaa! Hämeenlinnassa bussi maksaa 3e ja ei taida olla mitään vaihtoaikoja. Kuitenkin, jos liikut paljon bussilla kannattaa suosia bussikorttia. Bussikorttien hintoja voi kysellä Matkahuollon toimipisteistä tai netistä sekä paikallisbussien omilta sivuilta. Esim. HSL, Paunu, Vekka & Hämeenlinja.

Kulkiessasi pitkiä matkoja bussien ja junien hintaero ei kovin suuri ole. Kyse on muutamista euroista. Bussissa  opiskelijakortilla saat alennusta -50% jos matka on yli 80km ja olet ostanut lipun matkahuollon toimipisteestä. Jos olet 16v tai nuorempi saat -30% alennusta, kun kerrot kuskille että otat nuorisolipun. Kyse on kuitenkin yli 80km matkoista. Lisää alennusehtoja voit katsoa täältä.

Juna on egologinen, halpa ja nopea vaihtoehto sekä lisäksi kaikista egoligisin vaihtoehto liikkua! (VR = venaa rauhassa..) Lähijunia kannattaa suosia sillä ne eivät lyhyellä matkalla ole paljoa hitaampia, kuin IC- tai pendolinojunat. Hämeenlinna - Tikkurila maksaa 6,3e lähijunalla ja IC 9,8e (muistaakseni) ja Hämeenlinna - Lempäälä 3,9e. Ja lähijuna Tampere - Helsinki n. 11e ja Pendoliinolla n. 16e. (Hinnat opiskelija/nuoriso hinnalla)

Lähijunat ovat halvimpia. Toiseksi halvimpia ovat pikajunat ja sitten IC. Pendolinot ovat kalleimpia, mutta ne ovat nopeimpia ja eivät pysähtele juurikaan. Pendolinoissa on myös ilmainen netti. Junissa on myös kätevä, että alle 17v ja opiskelijakortin esittäessä pääset puoleen hintaan. VR ja Matkahuollolla on yhteinen opiskelijakortti mikä ei oikeuta alennuksiin kyllä missään muualla.

Pari kesää sitten innoistuun mökilla tuunaamaan vanhan pyörän. Kun muutin vein pyöräni Hämeenlinnaan ja se on kyllä ollut loistovalinta. Pyörä on nopea, halpa ja helppo kulkuväline. Pari kilsaa menee sukkelaa pyörällä myös talvella ja hyötyliikuntaa ;) Kirppareilta ainakin saa parilla kympillä ihan hyvän pyörän.

Nyt, kun oli paljon lunta on pyörällä hankala kulkea ja viikonloppuisin tavaraa löytyy aina. Iskäni sitten ehdotti että hommaisin pulkan ja tehtäisiin siihen muoviin reikä, josta sais sitten lukon kiinni. Pulkan myös uskaltaisi jättää rautatieasemalla sillä se ei ole kallis ja harvemmin kukaan pulkkaa varastaisi. Pulkalla on myös helppo ruokakauppa ostokset ja muut vain vetää perässä.

Halvin tapa kulkea paikasta toiseen on omat jalat. Tietenkin käveleminen on vähän hitaampaa ja tällei, mutta ei kustanna mtn. :)

Mites te kuljette paikasta toiseen?


pics we♥it

3 kommenttia:

 1. kiva kun kirjoittelet ihan tälläistä asiaa eikä pelkästään että mitä kuuluu ja mitä ostanu =)

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Mun pieni matkustaja kaveri. Missäs päin suomee sä liikun tällä hetkellä? Et ois enne koulua hesas päin?
  btw millon alkaa sulla koulut?

  VastaaPoista
 3. Anonyymi kiitti!

  Jassuuuu<3 Mä tekstasin sulle sieltä Ruotsista!

  VastaaPoista