torstai 20. helmikuuta 2014

TRAVEL : Ihana, erilainen Afrikka

Siitä on lähemmäs puoli vuotta, kun kävin Etiopiassa. Matkan ajan kirjoitin innokkaasti matkapäiväkirjaa ja mietin mitä kaikkea blogiin kirjoittaisinkaan. Matkan jälkeen tuntui sekavalta. Yksinkertaisesti en tiennyt mitä pitäisi ajatella ja miten pitäisi nyt elää. Nyt puoli vuotta myöhemmin olen saanut koottua vähän ajatuksiani kasaan ja tiedän mitä haluan kirjoittaa. Tässä matkan ensimmäinen osa hyöstettynä huonolaatuisilla kuvilla.

MATKA ETIOPIASSA


Ensimmäiset päivät koin pientä kulttuurishokkia. Olin ajatellut, että meininki olisi ollut kuin Turkissa. Kaikki tunkevat vierellesi ja yrittävät myydä kaikkea mahdollista. Ei, ei Etiopiassa. Ihmiset antoivat olla rauhassa ja pääkaupungissa meihin ei kiinnitetty juurikaan huomiota. Kyllä kerjäläisiä tuli luoksemme pyytämään rahaa, mutta aika rauhassa saimme olla. Kaupungissa ihmiset pukeutuivat laidasta laitaan, osa naisista käytti jopa hienoja laukkuja ja korkokenkiä. Vaikka kaupustelu ei ollut kuin Turkissa tuli autoilusta ihan Intia mieleen (kerrottakoon, etten ole koskaan käynyt Intiassa). Se kuka painaa tööttiä ensimmäisenä saa mennä ensin tai se kuka vaan kerkeää. Liikenne näytti meidän silmiin kaaokselta. Liikenneympyrät olivat jotain viihden ja seitsemän kaistaistan väliltä ja liikenne säännöistä ei ollut mitään hajua. Mikäli edessä oli tulva oli ihan okei vetää u-käännös moottoritiellä. Aluksi liikenne tuntui vähän pelottavalta, mutta onneksi meillä oli kokenut kuski, joka osasi työnsä paremmin kuin hyvin. Ensimmäiset päivät sujuivat hyvin turistimeiningeissä. Kiertelimme museoita, ajelimme ympäri kaupunkia ja söimme.
En ole kauhean pelokas ihminen, mutta koskaan ei ole pelottanut niin paljon kuin ajaessamme kaupungista toiseen. (Yllä oleva kuva kaukana totuudesta) Elokuvamaiset vuoristotiet, ei mitään kaiteita ja yli kilometrin korkeudessa oleminen saivat minutkin latelemaan hätärukouksia. Luulin, että me ajamme kovaa, mutta kyllä erään avustusjärjestön valkoinen Jeeppi ajoi kovempaa ja ohitti meidät. Kyllä, siellä vuoristotiellä missä oli kilometrin pudotus alaspäin eikä mitään kaiteita. Pikkukaupungeissa jouduimme väistelemään eläimiä, jotka kulkivat vapaana keskellä teitä. Välillä joku lapsi kävi komentamassa lehmän tai muun eläimen tiensivuun.  Olimme ajaneet reilut yhdeksän tuntia, kun yhtäkkiä vuorien keskeltä vain ilmestyi kaupunki. Olihan pieniä kyliä ollut matkan varrella paljonkin, mutta tämä oli yksi isoimpia kaupunkeja Etiopiassa. Näky oli ihana. Olimme saapuneet Dessieen.


Dessie oli kaunis kaupunki. Ei sillä, että rakennukset olisivat olleet hienoja. Löytyi pitseeriaa, vaatekauppa ja apteekkia, ihan kuin isoissa kaupungeissa. Meillä oli kaupungin paras hotelli, joka oli todella hieno ns. perushotelli. Sängyissä nukuttiin vanerin päällä. Tämä oli hienoin hotelli (3 tähteä), mitä koko kaupungissa oli eläissään nähty. Eniten tunnelmaltaan viehätti se, kuinka idyllinen kaupunki oli. Vuoret nousivat suoraan kahvilan kulmalta korkeuteen. Vaikka olimme vuorten juurella seisoimme silti 1 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Dessiessä ollessamme tutustuimme Mekane Yesus –kirkon toimintaan ja olimme yhdessä messussa. Messu oli vaikuttava, vaikka sanaakaan en ymmärtänyt. Tunnelma oli rento ja viihtyisä. Eturivissä oli sohvat ja seinällä oli vilkkuva risti. Kesken messun esiteltiin meidät ja annoimme lahjan seurakunnalle. Sitten taas jatkettiin.

En kerennyt viettää Dessiessa kuin muutaman yön ja seuraavat päivät tulin viettämään Woldiyassa.

6 kommenttia:

 1. Vau, ihanaa kun kerrot täällä matkastasi Etiopiasa. Olen odottanut tätä. Tosi mielenkiintoista luettavaa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulossa vielä ainakin yksi osa ja ehkä kysymyspostaus matkasta. Toivottavasti nopeammin, kuin puolen vuoden päästä, hah. :D

   Poista
 2. Hyvä Roosa! Vihdoin aloit Etiopiastaki kirjottaa ;) Mäkään kun en oo "kerenny" niitä kuviakaan katsoa sun kanss. Miks aina se jotenki vaa jää? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta kun fiilikset oli oikeesti aika sekavat niin vaikea kirjoittaa järkevästi. Ei joo ihan oo "keretty" kuvia kattoon. :D Oon aina jotain "parempaa" tekemistä (=juoruta yömyöhään)

   Hehe:D

   Poista
 3. KIva lukea tällasia matkailupostauksia! Olin itse just hiihtoloman Kap Verdellä, joka sekin on Afrikan saari. Aivan ihana paikka! :)

  http://sl-stereohearts.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii kuulostaa ihanalta! Haluisin kanssa käydä muuallakin Afrikassa :)

   Poista